آلایندگی هوا
آلودگی زمانی است که در هوا یک ماده خارجی وجود داشته باشد یا در ساختار آن تغییرپذیری پدید آید که با توجه به شناختهای علمی زمان موجب اثر زیان آور یا ایجاد ناراحتی کند.
آلودگی زمانی است که در هوا یک ماده خارجی وجود داشته باشد یا در ساختار آن تغییرپذیری پدید آید که با توجه به شناختهای علمی زمان موجب اثر زیان آور یا ایجاد ناراحتی کند.
● منشاو ماهیت آلاینده های هوا
۱) آلاینده های گوگردی
۲) ترکیبات کربنی
۳) ازون
۴) ئیدروکربن ها
۵) ترکیبات نیتروژن دار
● منابع آلودگی هوا
۱) جمعیت
۲) صنایع
۳) وسایل نقلیه موتوری
۴) واحد های تجاری و خانگی
● پدیده وارونگی!!!
در روزهای عادی هوای نزدیک سطح زمین گرمتر از هوا در ارتفاعات است به همین دلیل جریان همرفت ایجاد شده و هوای گرم و آلوده به سمت بالا رفته و هوای سرد و تمیز جایگزین آن شده و تا حدودی موجب تمیزی هوا می شود ولی در روزهای سرد زمستان هوای سرد نزدیک سطح زمین است و جریان همرفت دیگر ایجاد نمی شود و موجب آلودگی می شود به این پدیده وارونگی می گویند.
● اثر گلخانه ای
به دام انداختن و برگرداندن انرزی تابشی بوسیله مولکول های کربن دی اکسید وگاز های دیگر موجود در هواکره را اثر گل خانه ای می نامند وبه گازهایی که با این روش باعث گرم شدن زمین میشوند گازهای گلخانه ای می گویند.
● باران اسیدی!!!
گازهایی مثل گوگرد دی اکسید و اکسیدهای نیتروژن گازهایی سنگین تر از هوا هستند و می توانند در نزدیکی محلی که تولید می شوند به زمین فرو نشینند و بر حیوانات و گیاهان مناطق مجاور لطمه های جدی وارد کنند این گازها در ارتفاعات در قطره های آب موجود در هوا کره حل می شوند و به صورت باران اسیدی به زمین بازمی گردند و البته حل شدن دی اکسید کربن موجود در هوا در آب باران تا حدودی اب باران را اسیدی می کند.
● اثرات آلودگی بر انسان
۱) تاثیر برروی نایژه ها و ریه ها
۲) تا ثیر برروی استخوان بندی بدن
۳) تاثیر برروی سیستم عصبی و عضلات
۴) تاثیر برروی پوست
۵) تاثیر برروی سیستم دفاعی بدن
● راه پیشگیری از آلودگی:
کاهش گوگرد موجود در سوخت
گرفتن دی اکسید کربن از گازهای خروجی دودکش
تغییر منبع انرزی و استفاده از انرزی پاک
استفاده از دستگا ه های کنتریل آ لودگی
تغییر سوخت اتممبیل ها و گاز سوز کردن وسایل
استفاده از وسایل نقلیه برقی و وسایلی که با باتری کار می کنند.
استفاده از برق و گازطبیعی
استفاده از وسایل سالم.
● آلودگی هوا
در سال ۱۹۵۲ در شهر ۸ میلیونی لندن در اثر وارونگی جوی تنها طی ۵ روز ۴هزار نفر پیر و جوان قربانی آلودگی هوا شدند.
در تهران حدود ۲۵۰ روز در سال وارونگی جوی روی میدهد.
در بعضی ازکشورها قانون مالیات بر آلودگی وجود دارد که بر اساس آن کسانیکه آلودگی بیشتری تولید می نمایند باید مالیات بیشتری را بپردازند.
هیچ قانونی برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در کشور ما وجود ندارد.
میزان بنزن از مهمترین عوامل آلوده کننده هوا و عامل اصلی ایجاد سرطان خون نزد انسانها – در بعضی مناطق تهران به ۲۰۰ برابر حد مجاز رسیده است.
هوا ضروری ترین ماده برای ادامه حیات موجود زنده است .هرانسان به طور متوسط روزانه ۱۶ کیلوگرم هوا مصرف می کند و این در حالی است که فقط ۵/۱ کیلوگرم آب و حدود ۱ کیلوگرم غذا مصرف میکند . پس آلودگی هوا می تواند حدود ۱۱ برابر از آلودگی آب حدود ۱۶ برابر از آلودگی غذا خطرناک تر باشد. با این حال سالانه میلیونها تن مواد آلاینده جوی وارد زمین می شود.
آلودگی هوای تهران نه تنها سلامت شهروندان را در معرض خطر قرار داده است بلکه یکی از عوامل موثر در گرم شدن جو کره زمین به شمار می رود و به همین دلیل در سطح جهانی نیز یکی از عومل نگران کننده محسوب می شود . طبق تحقیقات انجام یافته در اغلب روزها غلظت بعضی از آلاینده های هوا در تهران بالای حد مجاز است و با توجه به این امر و در نظر گرفتن افزایش روز افزون منابع انتشار آلاینده های هوا نظیر خودروها در شهر تهران چنانچه اقدام عاجل و گسترده ای به بعمل نیاید سلامت شهروندان در معرض مخاطره جدی قرار خواهد گرفت.
● آلودگی هوا چیست؟
آلودگی هوا عبارتست ازوجود هر نوع آلاینده اعم از جامد مایع گاز و یا تشعشع پرتوزا و غیر پرتوزا در هوا به مقدار و در مدت زمانیکه کیفیت زندگی را برای انسان و دیگر جانداران به خطر اندازد و یا به آثار باستانی و اموال خسارت وارد آورد.
● منابع انتشار آلودگی هوا در شهرها
▪ منابع آلودگی هوا در شهرهای بزرگ به دو گروه عمده تقسیم می شوند:
۱) منابع ساکن شامل: واحدهای صنعتی واحدهای تولیدی و توزیعی و خدماتی واحدهای مسکونی و تجاری فرودگاهها نیروگاهها پالایشگاهها – پمپ بنزین ها و ...
۲) منابع متحرک شامل: خودروهای شخصی وسایل حمل و نقل عمومی نظیر اتوبوس مینی بوس تاکسی کامیون هواپیما لوکوموتیو هاو انواع کشتی ها.
● تقسیم بندی آلاینده ها
موسسه حفاظت از محیط زیست آمریکا شش آلاینده اصلی را به عنوان معیار انتخاب نموده و اینها را به دو دیته اولیه و ثانویه تقسیم کرده است . آلاینده های اولیه موادی هستند که بطور مستقیم از منابع آلاینده در اثر احتراق به هوای محیط وارد می شوند و شامل ۵ آلاینده مونواکسید کربن و دی اکسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد و ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرون و سرب می باشد. آلاینده های ثانویه به موادی اطلاق می شوند که در اثر فعل و انفعالات موجود در هوای اطراف زمین بوجود می آیند و در این گروه می توان از اوزون نام برد.
● علل آلودگی هوای تهران چیست؟
▪ سهم هر یک از منابع آلوده کننده هوا به شرح ذیل بر آورد شده است:
ـ منابع متحرک: ۸۵تا۹۰درصد
ـ منابع ثابت:۱۰تا۱۵درصد
شرایط خاص اقلیمی و جغرافیایی تهران را نیز باید بدان افزود. وضعیت اقلیمی و جغرافیایی تهران به گونه ای است که گازهای آلوده کننده مدت زیادی در سطح زمین و فضای تنفسی باقی می مانند . کوهها مانند سدی مانع حرکت طبیعی جریان هوا می شوند. بادهای غالبا” ملایمی که از سمت غرب و جنوب غربی میوزند نیز از شدت کافی برای دفع آلودگی هوای شهری برخوردار نیستند. در این میان عامل دیگری که باعث پایداری هوا و تشدید آلودگی هوای تهران می شود پدیده ای به نام وارونگی جوی است.
● وارونگی (Inversion) چیست؟
معمولا”در لایه پایین جو درجه حرارت هوا با افزایش ارتفاع کاهش می یابد بنابراین طبیعی است که یک حرکت صعودیهوا به وجود می آید و آلودگی ها را با خود به طبقات بالای جو برده و از محل تنفس دور می سازد. اما در بعضی شرایط جغرافیایی خاص – مانند احاطه شدن یک شهر به وسیله کوهها یک لایه هوای گرم همچون سقف شیشه ای که بالای شهر را پوشانده باشد هوای سرد پایین را محبوس می کند و مانع از بالا رفتن و دور شدن آلودگی از سطح شهر می شود.
● ادامه وارونگی جوی !!!
در این حالت جریان هوا بر عکس شده وباعث پایداری بیشتر هوا و تراکم گازهای آلاینده تا حد بسیارخطرناک میشود که به این حالت وارونگی جوی اطلاق میشود. متاسفانه تهران بیش ازدو سوم روزهای سال (حدود ۲۵۰ روز) با پدیده وارونگی جوی روبه رو است . این حالت بیشتر در پاییز و زمستان روی می دهد.
● اثر گلخانه ای چیست ؟
فعالیت وتحرک جو زمین نتیجه جریان مداوم انرژی ازخورشید به زمین و از زمین به فضاست. حدود ۳ درصد از انرژی خورشید دوباره به فضا منعکس میشود و قسمتی از انرزی منعکس شده به وسیله گازهای معروف به گازهای گلخانهای – شامل دیاکسیدکربن و متان و اکسید نیتروژن و غیره – دوباره به سطح زمین باز تابانیده میشود . این پدیده که به اثر گلخانهای معروف است خود باعث افزایش درجه حرارت در مناطق آلوده میشود.
● ادامه اثر گلخانه ای چیست؟
در هوای محبوس میزان آلودگی نیز بیش از پیش افزایش یافته و به دنبال آن خطرات ناشی از آلودگی نیز تا میزان قابل توجهی بالا رفته و شهرنشینان را به طور جدی تهدید میکند. بدیهی است در صورت کاستن از گازهای گلخانه ای با از بین بردن و یا محدود کردن منابع تولید کننده آنها میتوان از بروز اثر گلخانه ای و خطرات ناشی از آن جلوگیری کرد.
● عمده ترین آلاینده های هوای تهران کدامند؟
▪ منواکسیدکربن:
گازی است بیرنگ وبیبو ولی بسیار سمی. منبع اصلی تولید این گاز اتومبیلها هستند. این گاز در هوای آزاد و به مقدار کم زندگی بیماران قلبی و ریوی را به خطر میاندازد و در افراد سالم باعث سردردوسرگیجه و خستگی زیاد و تحریک اعصاب میشود. استنشاق این گاز در محیط های بسته و سقف دار باعث خفگی و مرگ میشود.
منواکسیدکربن ۲۰۰ برابر سریعتر از اکسیژن با هموگلوبین خون ترکیب شده و تولید کربوکسی هموگلوبین میکند. این گاز نه تنها با اتصال به هموگلوبین مانع چسبیدن اکسیژن به آن میشود بلکه از آزاد شدن اکسیزن از اکسیهموگلوبین باقیمانده نیز جلوگیری میکند. به این ترتیب نسوج بدن با کمبود اکسیژن روبه رو شده و اعضای حیاتی بدن بویزه قلب آسیب میبینند. گذشته از این منواکسیدکربن خود به طور مستقیم نیز به سلولهای قلب آسیب رسانده و به روند تنگی عروق سرعت میبخشد.
▪ ذرات معلق
ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرومتر بدلیل راهیابی به سیستم تنفسی تحتانی به عنوان شاخص اصلی مواد معلق در هوا معرفی میشوند. براساس مطالعات اپیدمیولوژکی ذرات مهلق در مقایسه با اکسیدهای گوگرد و اکسید هایازت برای سلامتی انسان مخاطره آمیز تر است و در تشدید بیماریهای قلبی – ریوی ء کاهش مقاومت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریهاء از بین رفتن بافت ریه ء آسم کودکان ء مرگ و میر زودرس و سرطان نقش عمده ای دارد. ّ
▪ اکسیدهای نیتروژن
دی اکسید نیتروژن که بیشتر از سایر اکسیدهای نیتروژن در هوا منتشر می شود گازی است قهوه ای رنگ و بدبو که به وسیله ی وسایل نقلیه موتوری و کارخانجاتی که از موتورهای درون سوز استفاده می کنند وارد هوا می شود . این گاز باعث تحریک چشمها و قسمتهای عمقی ریه ها شده و موجب بروز خستگی مفرط و افزایش موارد بیماری می گردد. علاوه براین به گیاهان نیز صدمات زیادی وارد میکند.
اکسیدهای گوگرد
دیاکسید گوگرد که بیشتر از دیگر اکسیدهای گوگرد در هوا منتشر میشودء گازی است بی رنگ و بدبو که باعث تحریک مجاری تنفسی بخصوص حلقء بینی و حنجره شده و ایجاد برونشیت های مزمنء آسم و آمفیزم می کند . منبع اصلی تولید این گاز ء احتراق گازوئیل و مازوت در منازل ء کارخانجات و وسایل نقلیه موتوری است.
دی اکسید گوگرد وقتی با بخار آب موجود در هوا ترکیب میشود تبدیل به اسید شده و بارش آن به صورت باران اسیدی ء باعث خوردگی فلزاتء سنگ و پارچه میشود. این گاز نیز همچون دی اکسید نیتروژن بر گیاهان اثر گذاشته و باعث از بین رفتن آنها میشود.
▪ اوزون
اوزون در اثر واکنش های فتوشیمیایی توسط هیدروکربن های خروجی از اگزوز ماشینها و اکسیدهای نیتروژن در اتمسفر بوجود میآید و به این ترتیب جزو آلاینده های ثانویه بشمار میرود. از جمله اثرات مضر این آلاینده بر سلامتی انسانء سوزش چشم و ریه ها میباشد.
آمارها نشان میدهد که حملات آسم در روزهاییکه غلظت بالایی از این آلاینده مشاهده شده بطور مشخصی افزایش یافته است. اوزون موجود در هوا آسیب های شدیدی به کودکان ء افراد سالخورده و افراد دارای ناراحتی تنفسی وارد میکند. اوزون همچنین موجب کاهش بازدهی محصولات کشاورزی و از بین رفتن جنگل ها و اکوسیستم گیاهی میشود.
▪ هیدروکربن های فرار
برخی از بخارات هیدروکربن ها در اتمسفر نقش بالقوه ای در تخریب سلامتی انسانها دارند. بنزن بعنوان یکی از مهمترین هیدروکربنهای فرار با وجودیکه بعلت حلالیت بالا نقش عمده ای در صنعت بعهده دارد ولی استنشاق آن موجب جلوگیری از تشکیل گلبول قرمز در مغز استخوان میشود.
منبع اصلی تولید بنزن ء بنزین مورد استفاده در خودروهاست. در مواردی چند سرطان خون (لوسمی) در افرادیکه بعلت مسائل شغلی برای مدت طولانی در معرض بخارات بنزن بوده اند ء گزارش شده است.
● بیماریهای ناشی از آلودگی هوا :
▪ آمفیزم
این بیماری در نتیجه انقباض لوله های برونشیال و تخریب کیسه های هوایی توسط آلاینده ها به وجود میآید و باعث کوتاهی نفس در افراد بیمار میشود.
▪ برونشیت مزمن
از مشخصات این بیماری سرفه های پی در پی و جریان خلط مستمر در شخص مبتلا است . مواد آلوده کننده باعث تخریب مژک های مجاری تنفسی – که مواد محرک را از ریه خارج میکند – شده و در نتیجه سرفه تنها راهی خواهد بود که ذرات از ریه بیرون رانده شوند. در صورتی که برونشیت مزمن درمان نشود ء منجر به مرگ بیمار خواهد شد.
▪ حساسیت
مواد آلاینده میتوانند باعث عکس العمل های آلرژیکی مختلف از جمله آبریزش بینی ء تنگی نفس ء خارش پوست ء اشک چشم و عطسه های پی در پی شوند.
▪ آسم
عبارت است از مقاومت مجرای تنفسی در مقابل عبور هوا. در یک حمله آسمی ء مجاری تنفسی باریک شده و عبور هوای تنفسی به حداقل می رسد و در نتیجه بیمار دچار تنگی نفس میشود . میتواند موجب انفارکتوس یا التهاب قلب میگردد که عمدتا” به صورت سینه دردء طپش قلب ء تنگی نفس و اختلال در سیستم قلب تظاهر میکند.
▪ سرطان ریه ء معده و بیماریهای قلبی
هر چند که این بیماریها مستقیما” و منحصرا” مربوط به آلودگی هوا نیست اما آلودگی هوا یکی از عوامل مهم به وجود آورنده و تشدید کننده آنها به حساب میآید .
● اثر آلودگی هوا بر گیاهان
آلودگی هوا در متابولیسم (سوخت و ساز) گیاهان نیز تأثیر سو داشته و ضمن ضعیف کردن گیاه ء موجب پدید آمدن امراض و آفات مختلف در آنها میشود. این مسئله بخصوص با گسترش روزافزون شهرها و تبدیل مناطق روستایی و کشاورزی به مناطق صنعتی ء فزونی مییابد.
به طور کلی اثر ناشی از آلودگی هوا بر گیاه میتواند به صورت ظاهر شدن لکه های خشکیده در برگ ء از دست دادن رنگ ء کاهش رشد گیاه ء کاهش محصول و حتی از بین رفتن گیاه جلوه گر شود. توجه به نقش مهم گیاهان در پاکیزگی هوا سبب شده تا اقداماتی جدی در حفظ و نگهداری و افزایش فضاهای سبز صورت گیرد .
با این همه آلودگی هوا برای گیاهان خطری جدی محسوب شده و فضاهای سبز را تهدید به نابودی میکند . بنابراین دادن آگاهی به مردم و انجام اقدامات جدی و سریع برای جلوگیری از تخریب بیش از پیش جنگلها و منابع طبیعی و ایجاد فضاهای سبز امر حیاتی است.
● استانداردهای آلودگی هوا
تأثیر هرآلاینده به غلظت و مدت تماس آن دارد . برای مثال یک آلاینده مانند منواکسیدکربن با غلظت زیاد در مدت زمان کوتاه ممکن است اثر نامطلوبی نداشته باشدء در حالیکه تنفس غلظت پایینتری از این آلاینده به مدت کم میتواند باعث بروز عوارض متعدی مانند سرگیجه و تهوع شود.
● در مورد آلودگی هوا چه میتوان کرد؟
درک اهمیت و پیچیدگی موضوع میتواند حساسیت مردم را برانگیخته و آنان را برای کاستن از آلودگی و ایفای نقش اساسی تری ترغیب کند. برای این منظور آگاهی های لازم باید از طریق رسانه های گروهی و تبلیغات به مردم داده شود تا با شناخت بهتر این معضل پی بردن به اثرات زیانبار آنء تلاش های جدی دست اندرکاران را پیگیری کرده و دستیاری خود را برای ریشه کن کردن این مشکل و گرفتن نتایج مثبت در دست آنان بگذارند.
با در نظر گرفتن شرایط خاص جغرافیایی و اقلیمی شهر تهران ء از تجربه کشورهای دیگر نیز میتوان در این زمینه استفاده کرد. آلودگی هوای یک منطقه فقط خاص آن منطقه یا شهر را تهدید میکند . اگر چه برای مبارزه با آن ساکنین منطقه نقش عمده و اصلی را بازی میکند .
جو کره زمین ء خصوصا” لایه ازن ء که مانند حفاظی از ورود اشعه های زیانبار به سطح زمین جلوگیری میکند بر اثر آلودگی بیش از حد هوا آسیب دیده است . اگر چه توجه به هشدارهای دانشمندان و کارشناسان امر ء سبب توجه بیش از پیش مسئولین به این نکته شده است ء اما این روند همچنان ادامه دارد و برای مقابله با این معضل اقدامات بسیار جدی تری نیاز است.
آنچه مسلم است ء آلودگی هوا معضلی است که بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا با آن روبه رو بوده اند . در اکثر این شهرهای اقداماتی جدی برای مقابله و بر طرف کردن مشکل صورت گرفته است . توکیو ولندن از جمله این شهرها هستند . در این شهرها با مقررات ویژه ای که برای کنترل آلودگی هوا به اجرا در آمده است ء مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا کاهش چشمگیری یافته است .
شناخت منشأ آلودگی برای حل این مشکل ء بسیار مهم است ء زیرا اندیشیدن تدابیر لازم و اتخاذ تصمیمات درست و متعاقب آن صرفه جویی در وقت و هزینه را نیز به دنبال خواهد داشت . اولین و ساده ترین راه عملی مؤثر برای مقابله با آلودگی هوا ء سرویس و تنظیم موتور وسایل نقلیه است .
تحقیقات انجام شده نشان میدهد که تنظیم موتور و تعویض بموقع ***** هوا و سایر رسیدگیهای ساده و معمولی ء آلودگی دود خارج شده از اگزوز خودروها را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می دهد . کاهش مصرف سوخت کاهش استهلاک وسایل نقلیه و در نتیجه افزایش عمرموتور و بهره وری بیشتر از آن ء از دیگر فواید تنظیم موتور خواهد بود .
● از جمله راه حل های قطعی کاهش آلودگی هوا
۱) گسترش ناوگان حمل و نقل عمومی سبز
۲) توسعه و شتاب در اجرای طرح شبکه مترو خصوصا” در مناطق پر رفت و آمد
۳) گسترش تکنو لوژیهای نوین جهت تولید خودروهای سازگار با محیط زیست
۴) تسریع در طرح گازسوز کردن وسایل نقلیه
۵) بهبود کیفیت سوخت خودروها
۶) حفظ و گسترش فضای سبز
۷) معاینه فنی و سرویس به موقع موتور وسایل نقلیه
۸) عدم استفاده از وسایل نقلیه شخصی در مواقع غیر ضروری
۹) کاهش و صرفه جویی در مصرف انرژی و سوخت در تمامی موارد ( خانگی ء صنعتی ء .....)
۱۰) استفاده بیشتر از عوامل کاهش دهنده سفرهای شهری مثل تلفن ء پست ء .....
۱۱) رعایت اصول رانندگی پاک
● کیفیت هوا در داخل ساختمان
وجود هوای کافی و تتازه در محیط مسکن یکی از اصول مهم بهداشتی میباشد و با تنفس اکسیژن اطاق به تدریج مصرف و به همان نسبت غلظت ایندریدکربنیک افزایش پیدا میکند .مواد آلی و بوهای مختلف نامطبوع از پوست بدن دهان و لباس افراد ایجاد میشود .تنفس و تعریق از سطح پوست و تشعشع حرارتی بدن درجه حرارت و درصد رطوبت در اطاق به تدریج افزایش می یابد . هر شخص بالغ در اثر تنفس مقدار ۰/۳۳ لیتر گاز کربنیک در هر دقیقه ایجاد میکند لذا ازدیاد گاز کربنیک و کم شدن اکسیژن در اطاق از ۰/۵ درصد در مدت کوتاهی اثر سوئی بر بدن ندارد و تنها باعث تند شدن مقدار تنفس میگردد . مقدار هوای پاک مورد نیاز هر فرد در دقیقه ۲۸۳ لیتر است و برای اماکت عمومی مانند مدارس کارخانجات و سینما باید سه برابر این مقدار هوا وجود داشته باشد.
▪ ارتباط مسکن با بهداشت عمومی عبارتست از :
۱) بین بیماری سرخک و سیاه سرفه در بین کودکانی که در منازلی با تعداد بیشتر از حد مجاز زندگی میکنند رابطه مستقیم وجود دارد .
۲) ارتباط بین بیماری سل و منازل غیربهداشتی کاملا مشهود است .
۳) بیماری مننژیت ککم خونی و گوارش در مسکن نامناسب بیشتر شایع است .
اکثر مردم از اثرات سندرم ساختمان بیمار نظیر خواب آلودگی سردردهای مکرر تحریک چشم و خستگی آگاه هستند . کلیه علائم پس از ترک ساختمان کاهش یافته و یا از بین میرود . افراد در حضور مجدد به سالنی که قبلا همراه با جمعی در آن بوده اند احساس کهنگی و ماندگی مینمایند . این شرایط معمولا در نتیجه وجود دی اکسید کربن دود سیگار بوهای بدن و دیگر منابع ناشناخته ایجاد میشود .
● خودرو و آلودگی هوا
یکی از نکات مهم در بهبود میزان آلایندگی هوای شهری اصلاح کیفیت سوخت های آن به خصوص سوختهای فسیلی است . بر این اساس خودروی هیبریدی که قادر است با کمک انرژی باتری ها ۸۰ کیلومتر مسیر را بدون تولید هیچ گونه آلودگی طی کند طراحی شده است . این خودرو قادر است با بهره گیری از سیستم برقی در حالی که موتور احتراق داخلی فقط جهت شارژ باتری ها فعال میشود و بعد از شارژ باتری ها خاموش میشود ۵۵۰ کیلومتر را طی کند در حالی که انتشار آلایندگی آن ناچیز است .سوخت این خودرو متان است که موجب حذف آلایندگی بنزین یا دیگر ذرات معلق میشود و آلایندگی دی اکسید کربن را تا ۲۵ درصد کاهش میدهد
آلودگی زمانی است که در هوا یک ماده خارجی وجود داشته باشد یا در ساختار آن تغییرپذیری پدید آید که با توجه به شناختهای علمی زمان موجب اثر زیان آور یا ایجاد ناراحتی کند.
● منشاو ماهیت آلاینده های هوا
۱) آلاینده های گوگردی
۲) ترکیبات کربنی
۳) ازون
۴) ئیدروکربن ها
۵) ترکیبات نیتروژن دار
● منابع آلودگی هوا
۱) جمعیت
۲) صنایع
۳) وسایل نقلیه موتوری
۴) واحد های تجاری و خانگی
● پدیده وارونگی!!!
در روزهای عادی هوای نزدیک سطح زمین گرمتر از هوا در ارتفاعات است به همین دلیل جریان همرفت ایجاد شده و هوای گرم و آلوده به سمت بالا رفته و هوای سرد و تمیز جایگزین آن شده و تا حدودی موجب تمیزی هوا می شود ولی در روزهای سرد زمستان هوای سرد نزدیک سطح زمین است و جریان همرفت دیگر ایجاد نمی شود و موجب آلودگی می شود به این پدیده وارونگی می گویند.
● اثر گلخانه ای
به دام انداختن و برگرداندن انرزی تابشی بوسیله مولکول های کربن دی اکسید وگاز های دیگر موجود در هواکره را اثر گل خانه ای می نامند وبه گازهایی که با این روش باعث گرم شدن زمین میشوند گازهای گلخانه ای می گویند.
● باران اسیدی!!!
گازهایی مثل گوگرد دی اکسید و اکسیدهای نیتروژن گازهایی سنگین تر از هوا هستند و می توانند در نزدیکی محلی که تولید می شوند به زمین فرو نشینند و بر حیوانات و گیاهان مناطق مجاور لطمه های جدی وارد کنند این گازها در ارتفاعات در قطره های آب موجود در هوا کره حل می شوند و به صورت باران اسیدی به زمین بازمی گردند و البته حل شدن دی اکسید کربن موجود در هوا در آب باران تا حدودی اب باران را اسیدی می کند.
● اثرات آلودگی بر انسان
۱) تاثیر برروی نایژه ها و ریه ها
۲) تا ثیر برروی استخوان بندی بدن
۳) تاثیر برروی سیستم عصبی و عضلات
۴) تاثیر برروی پوست
۵) تاثیر برروی سیستم دفاعی بدن
● راه پیشگیری از آلودگی:
کاهش گوگرد موجود در سوخت
گرفتن دی اکسید کربن از گازهای خروجی دودکش
تغییر منبع انرزی و استفاده از انرزی پاک
استفاده از دستگا ه های کنتریل آ لودگی
تغییر سوخت اتممبیل ها و گاز سوز کردن وسایل
استفاده از وسایل نقلیه برقی و وسایلی که با باتری کار می کنند.
استفاده از برق و گازطبیعی
استفاده از وسایل سالم.
● آلودگی هوا
در سال ۱۹۵۲ در شهر ۸ میلیونی لندن در اثر وارونگی جوی تنها طی ۵ روز ۴هزار نفر پیر و جوان قربانی آلودگی هوا شدند.
در تهران حدود ۲۵۰ روز در سال وارونگی جوی روی میدهد.
در بعضی ازکشورها قانون مالیات بر آلودگی وجود دارد که بر اساس آن کسانیکه آلودگی بیشتری تولید می نمایند باید مالیات بیشتری را بپردازند.
هیچ قانونی برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در کشور ما وجود ندارد.
میزان بنزن از مهمترین عوامل آلوده کننده هوا و عامل اصلی ایجاد سرطان خون نزد انسانها – در بعضی مناطق تهران به ۲۰۰ برابر حد مجاز رسیده است.
هوا ضروری ترین ماده برای ادامه حیات موجود زنده است .هرانسان به طور متوسط روزانه ۱۶ کیلوگرم هوا مصرف می کند و این در حالی است که فقط ۵/۱ کیلوگرم آب و حدود ۱ کیلوگرم غذا مصرف میکند . پس آلودگی هوا می تواند حدود ۱۱ برابر از آلودگی آب حدود ۱۶ برابر از آلودگی غذا خطرناک تر باشد. با این حال سالانه میلیونها تن مواد آلاینده جوی وارد زمین می شود.
آلودگی هوای تهران نه تنها سلامت شهروندان را در معرض خطر قرار داده است بلکه یکی از عوامل موثر در گرم شدن جو کره زمین به شمار می رود و به همین دلیل در سطح جهانی نیز یکی از عومل نگران کننده محسوب می شود . طبق تحقیقات انجام یافته در اغلب روزها غلظت بعضی از آلاینده های هوا در تهران بالای حد مجاز است و با توجه به این امر و در نظر گرفتن افزایش روز افزون منابع انتشار آلاینده های هوا نظیر خودروها در شهر تهران چنانچه اقدام عاجل و گسترده ای به بعمل نیاید سلامت شهروندان در معرض مخاطره جدی قرار خواهد گرفت.
● آلودگی هوا چیست؟
آلودگی هوا عبارتست ازوجود هر نوع آلاینده اعم از جامد مایع گاز و یا تشعشع پرتوزا و غیر پرتوزا در هوا به مقدار و در مدت زمانیکه کیفیت زندگی را برای انسان و دیگر جانداران به خطر اندازد و یا به آثار باستانی و اموال خسارت وارد آورد.
● منابع انتشار آلودگی هوا در شهرها
▪ منابع آلودگی هوا در شهرهای بزرگ به دو گروه عمده تقسیم می شوند:
۱) منابع ساکن شامل: واحدهای صنعتی واحدهای تولیدی و توزیعی و خدماتی واحدهای مسکونی و تجاری فرودگاهها نیروگاهها پالایشگاهها – پمپ بنزین ها و ...
۲) منابع متحرک شامل: خودروهای شخصی وسایل حمل و نقل عمومی نظیر اتوبوس مینی بوس تاکسی کامیون هواپیما لوکوموتیو هاو انواع کشتی ها.
● تقسیم بندی آلاینده ها
موسسه حفاظت از محیط زیست آمریکا شش آلاینده اصلی را به عنوان معیار انتخاب نموده و اینها را به دو دیته اولیه و ثانویه تقسیم کرده است . آلاینده های اولیه موادی هستند که بطور مستقیم از منابع آلاینده در اثر احتراق به هوای محیط وارد می شوند و شامل ۵ آلاینده مونواکسید کربن و دی اکسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد و ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرون و سرب می باشد. آلاینده های ثانویه به موادی اطلاق می شوند که در اثر فعل و انفعالات موجود در هوای اطراف زمین بوجود می آیند و در این گروه می توان از اوزون نام برد.
● علل آلودگی هوای تهران چیست؟
▪ سهم هر یک از منابع آلوده کننده هوا به شرح ذیل بر آورد شده است:
ـ منابع متحرک: ۸۵تا۹۰درصد
ـ منابع ثابت:۱۰تا۱۵درصد
شرایط خاص اقلیمی و جغرافیایی تهران را نیز باید بدان افزود. وضعیت اقلیمی و جغرافیایی تهران به گونه ای است که گازهای آلوده کننده مدت زیادی در سطح زمین و فضای تنفسی باقی می مانند . کوهها مانند سدی مانع حرکت طبیعی جریان هوا می شوند. بادهای غالبا” ملایمی که از سمت غرب و جنوب غربی میوزند نیز از شدت کافی برای دفع آلودگی هوای شهری برخوردار نیستند. در این میان عامل دیگری که باعث پایداری هوا و تشدید آلودگی هوای تهران می شود پدیده ای به نام وارونگی جوی است.
● وارونگی (Inversion) چیست؟
معمولا”در لایه پایین جو درجه حرارت هوا با افزایش ارتفاع کاهش می یابد بنابراین طبیعی است که یک حرکت صعودیهوا به وجود می آید و آلودگی ها را با خود به طبقات بالای جو برده و از محل تنفس دور می سازد. اما در بعضی شرایط جغرافیایی خاص – مانند احاطه شدن یک شهر به وسیله کوهها یک لایه هوای گرم همچون سقف شیشه ای که بالای شهر را پوشانده باشد هوای سرد پایین را محبوس می کند و مانع از بالا رفتن و دور شدن آلودگی از سطح شهر می شود.
● ادامه وارونگی جوی !!!
در این حالت جریان هوا بر عکس شده وباعث پایداری بیشتر هوا و تراکم گازهای آلاینده تا حد بسیارخطرناک میشود که به این حالت وارونگی جوی اطلاق میشود. متاسفانه تهران بیش ازدو سوم روزهای سال (حدود ۲۵۰ روز) با پدیده وارونگی جوی روبه رو است . این حالت بیشتر در پاییز و زمستان روی می دهد.
● اثر گلخانه ای چیست ؟
فعالیت وتحرک جو زمین نتیجه جریان مداوم انرژی ازخورشید به زمین و از زمین به فضاست. حدود ۳ درصد از انرژی خورشید دوباره به فضا منعکس میشود و قسمتی از انرزی منعکس شده به وسیله گازهای معروف به گازهای گلخانهای – شامل دیاکسیدکربن و متان و اکسید نیتروژن و غیره – دوباره به سطح زمین باز تابانیده میشود . این پدیده که به اثر گلخانهای معروف است خود باعث افزایش درجه حرارت در مناطق آلوده میشود.
● ادامه اثر گلخانه ای چیست؟
در هوای محبوس میزان آلودگی نیز بیش از پیش افزایش یافته و به دنبال آن خطرات ناشی از آلودگی نیز تا میزان قابل توجهی بالا رفته و شهرنشینان را به طور جدی تهدید میکند. بدیهی است در صورت کاستن از گازهای گلخانه ای با از بین بردن و یا محدود کردن منابع تولید کننده آنها میتوان از بروز اثر گلخانه ای و خطرات ناشی از آن جلوگیری کرد.
● عمده ترین آلاینده های هوای تهران کدامند؟
▪ منواکسیدکربن:
گازی است بیرنگ وبیبو ولی بسیار سمی. منبع اصلی تولید این گاز اتومبیلها هستند. این گاز در هوای آزاد و به مقدار کم زندگی بیماران قلبی و ریوی را به خطر میاندازد و در افراد سالم باعث سردردوسرگیجه و خستگی زیاد و تحریک اعصاب میشود. استنشاق این گاز در محیط های بسته و سقف دار باعث خفگی و مرگ میشود.
منواکسیدکربن ۲۰۰ برابر سریعتر از اکسیژن با هموگلوبین خون ترکیب شده و تولید کربوکسی هموگلوبین میکند. این گاز نه تنها با اتصال به هموگلوبین مانع چسبیدن اکسیژن به آن میشود بلکه از آزاد شدن اکسیزن از اکسیهموگلوبین باقیمانده نیز جلوگیری میکند. به این ترتیب نسوج بدن با کمبود اکسیژن روبه رو شده و اعضای حیاتی بدن بویزه قلب آسیب میبینند. گذشته از این منواکسیدکربن خود به طور مستقیم نیز به سلولهای قلب آسیب رسانده و به روند تنگی عروق سرعت میبخشد.
▪ ذرات معلق
ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرومتر بدلیل راهیابی به سیستم تنفسی تحتانی به عنوان شاخص اصلی مواد معلق در هوا معرفی میشوند. براساس مطالعات اپیدمیولوژکی ذرات مهلق در مقایسه با اکسیدهای گوگرد و اکسید هایازت برای سلامتی انسان مخاطره آمیز تر است و در تشدید بیماریهای قلبی – ریوی ء کاهش مقاومت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریهاء از بین رفتن بافت ریه ء آسم کودکان ء مرگ و میر زودرس و سرطان نقش عمده ای دارد. ّ
▪ اکسیدهای نیتروژن
دی اکسید نیتروژن که بیشتر از سایر اکسیدهای نیتروژن در هوا منتشر می شود گازی است قهوه ای رنگ و بدبو که به وسیله ی وسایل نقلیه موتوری و کارخانجاتی که از موتورهای درون سوز استفاده می کنند وارد هوا می شود . این گاز باعث تحریک چشمها و قسمتهای عمقی ریه ها شده و موجب بروز خستگی مفرط و افزایش موارد بیماری می گردد. علاوه براین به گیاهان نیز صدمات زیادی وارد میکند.
اکسیدهای گوگرد
دیاکسید گوگرد که بیشتر از دیگر اکسیدهای گوگرد در هوا منتشر میشودء گازی است بی رنگ و بدبو که باعث تحریک مجاری تنفسی بخصوص حلقء بینی و حنجره شده و ایجاد برونشیت های مزمنء آسم و آمفیزم می کند . منبع اصلی تولید این گاز ء احتراق گازوئیل و مازوت در منازل ء کارخانجات و وسایل نقلیه موتوری است.
دی اکسید گوگرد وقتی با بخار آب موجود در هوا ترکیب میشود تبدیل به اسید شده و بارش آن به صورت باران اسیدی ء باعث خوردگی فلزاتء سنگ و پارچه میشود. این گاز نیز همچون دی اکسید نیتروژن بر گیاهان اثر گذاشته و باعث از بین رفتن آنها میشود.
▪ اوزون
اوزون در اثر واکنش های فتوشیمیایی توسط هیدروکربن های خروجی از اگزوز ماشینها و اکسیدهای نیتروژن در اتمسفر بوجود میآید و به این ترتیب جزو آلاینده های ثانویه بشمار میرود. از جمله اثرات مضر این آلاینده بر سلامتی انسانء سوزش چشم و ریه ها میباشد.
آمارها نشان میدهد که حملات آسم در روزهاییکه غلظت بالایی از این آلاینده مشاهده شده بطور مشخصی افزایش یافته است. اوزون موجود در هوا آسیب های شدیدی به کودکان ء افراد سالخورده و افراد دارای ناراحتی تنفسی وارد میکند. اوزون همچنین موجب کاهش بازدهی محصولات کشاورزی و از بین رفتن جنگل ها و اکوسیستم گیاهی میشود.
▪ هیدروکربن های فرار
برخی از بخارات هیدروکربن ها در اتمسفر نقش بالقوه ای در تخریب سلامتی انسانها دارند. بنزن بعنوان یکی از مهمترین هیدروکربنهای فرار با وجودیکه بعلت حلالیت بالا نقش عمده ای در صنعت بعهده دارد ولی استنشاق آن موجب جلوگیری از تشکیل گلبول قرمز در مغز استخوان میشود.
منبع اصلی تولید بنزن ء بنزین مورد استفاده در خودروهاست. در مواردی چند سرطان خون (لوسمی) در افرادیکه بعلت مسائل شغلی برای مدت طولانی در معرض بخارات بنزن بوده اند ء گزارش شده است.
● بیماریهای ناشی از آلودگی هوا :
▪ آمفیزم
این بیماری در نتیجه انقباض لوله های برونشیال و تخریب کیسه های هوایی توسط آلاینده ها به وجود میآید و باعث کوتاهی نفس در افراد بیمار میشود.
▪ برونشیت مزمن
از مشخصات این بیماری سرفه های پی در پی و جریان خلط مستمر در شخص مبتلا است . مواد آلوده کننده باعث تخریب مژک های مجاری تنفسی – که مواد محرک را از ریه خارج میکند – شده و در نتیجه سرفه تنها راهی خواهد بود که ذرات از ریه بیرون رانده شوند. در صورتی که برونشیت مزمن درمان نشود ء منجر به مرگ بیمار خواهد شد.
▪ حساسیت
مواد آلاینده میتوانند باعث عکس العمل های آلرژیکی مختلف از جمله آبریزش بینی ء تنگی نفس ء خارش پوست ء اشک چشم و عطسه های پی در پی شوند.
▪ آسم
عبارت است از مقاومت مجرای تنفسی در مقابل عبور هوا. در یک حمله آسمی ء مجاری تنفسی باریک شده و عبور هوای تنفسی به حداقل می رسد و در نتیجه بیمار دچار تنگی نفس میشود . میتواند موجب انفارکتوس یا التهاب قلب میگردد که عمدتا” به صورت سینه دردء طپش قلب ء تنگی نفس و اختلال در سیستم قلب تظاهر میکند.
▪ سرطان ریه ء معده و بیماریهای قلبی
هر چند که این بیماریها مستقیما” و منحصرا” مربوط به آلودگی هوا نیست اما آلودگی هوا یکی از عوامل مهم به وجود آورنده و تشدید کننده آنها به حساب میآید .
● اثر آلودگی هوا بر گیاهان
آلودگی هوا در متابولیسم (سوخت و ساز) گیاهان نیز تأثیر سو داشته و ضمن ضعیف کردن گیاه ء موجب پدید آمدن امراض و آفات مختلف در آنها میشود. این مسئله بخصوص با گسترش روزافزون شهرها و تبدیل مناطق روستایی و کشاورزی به مناطق صنعتی ء فزونی مییابد.
به طور کلی اثر ناشی از آلودگی هوا بر گیاه میتواند به صورت ظاهر شدن لکه های خشکیده در برگ ء از دست دادن رنگ ء کاهش رشد گیاه ء کاهش محصول و حتی از بین رفتن گیاه جلوه گر شود. توجه به نقش مهم گیاهان در پاکیزگی هوا سبب شده تا اقداماتی جدی در حفظ و نگهداری و افزایش فضاهای سبز صورت گیرد .
با این همه آلودگی هوا برای گیاهان خطری جدی محسوب شده و فضاهای سبز را تهدید به نابودی میکند . بنابراین دادن آگاهی به مردم و انجام اقدامات جدی و سریع برای جلوگیری از تخریب بیش از پیش جنگلها و منابع طبیعی و ایجاد فضاهای سبز امر حیاتی است.
● استانداردهای آلودگی هوا
تأثیر هرآلاینده به غلظت و مدت تماس آن دارد . برای مثال یک آلاینده مانند منواکسیدکربن با غلظت زیاد در مدت زمان کوتاه ممکن است اثر نامطلوبی نداشته باشدء در حالیکه تنفس غلظت پایینتری از این آلاینده به مدت کم میتواند باعث بروز عوارض متعدی مانند سرگیجه و تهوع شود.
● در مورد آلودگی هوا چه میتوان کرد؟
درک اهمیت و پیچیدگی موضوع میتواند حساسیت مردم را برانگیخته و آنان را برای کاستن از آلودگی و ایفای نقش اساسی تری ترغیب کند. برای این منظور آگاهی های لازم باید از طریق رسانه های گروهی و تبلیغات به مردم داده شود تا با شناخت بهتر این معضل پی بردن به اثرات زیانبار آنء تلاش های جدی دست اندرکاران را پیگیری کرده و دستیاری خود را برای ریشه کن کردن این مشکل و گرفتن نتایج مثبت در دست آنان بگذارند.
با در نظر گرفتن شرایط خاص جغرافیایی و اقلیمی شهر تهران ء از تجربه کشورهای دیگر نیز میتوان در این زمینه استفاده کرد. آلودگی هوای یک منطقه فقط خاص آن منطقه یا شهر را تهدید میکند . اگر چه برای مبارزه با آن ساکنین منطقه نقش عمده و اصلی را بازی میکند .
جو کره زمین ء خصوصا” لایه ازن ء که مانند حفاظی از ورود اشعه های زیانبار به سطح زمین جلوگیری میکند بر اثر آلودگی بیش از حد هوا آسیب دیده است . اگر چه توجه به هشدارهای دانشمندان و کارشناسان امر ء سبب توجه بیش از پیش مسئولین به این نکته شده است ء اما این روند همچنان ادامه دارد و برای مقابله با این معضل اقدامات بسیار جدی تری نیاز است.
آنچه مسلم است ء آلودگی هوا معضلی است که بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا با آن روبه رو بوده اند . در اکثر این شهرهای اقداماتی جدی برای مقابله و بر طرف کردن مشکل صورت گرفته است . توکیو ولندن از جمله این شهرها هستند . در این شهرها با مقررات ویژه ای که برای کنترل آلودگی هوا به اجرا در آمده است ء مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا کاهش چشمگیری یافته است .
شناخت منشأ آلودگی برای حل این مشکل ء بسیار مهم است ء زیرا اندیشیدن تدابیر لازم و اتخاذ تصمیمات درست و متعاقب آن صرفه جویی در وقت و هزینه را نیز به دنبال خواهد داشت . اولین و ساده ترین راه عملی مؤثر برای مقابله با آلودگی هوا ء سرویس و تنظیم موتور وسایل نقلیه است .
تحقیقات انجام شده نشان میدهد که تنظیم موتور و تعویض بموقع ***** هوا و سایر رسیدگیهای ساده و معمولی ء آلودگی دود خارج شده از اگزوز خودروها را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می دهد . کاهش مصرف سوخت کاهش استهلاک وسایل نقلیه و در نتیجه افزایش عمرموتور و بهره وری بیشتر از آن ء از دیگر فواید تنظیم موتور خواهد بود .
● از جمله راه حل های قطعی کاهش آلودگی هوا
۱) گسترش ناوگان حمل و نقل عمومی سبز
۲) توسعه و شتاب در اجرای طرح شبکه مترو خصوصا” در مناطق پر رفت و آمد
۳) گسترش تکنو لوژیهای نوین جهت تولید خودروهای سازگار با محیط زیست
۴) تسریع در طرح گازسوز کردن وسایل نقلیه
۵) بهبود کیفیت سوخت خودروها
۶) حفظ و گسترش فضای سبز
۷) معاینه فنی و سرویس به موقع موتور وسایل نقلیه
۸) عدم استفاده از وسایل نقلیه شخصی در مواقع غیر ضروری
۹) کاهش و صرفه جویی در مصرف انرژی و سوخت در تمامی موارد ( خانگی ء صنعتی ء .....)
۱۰) استفاده بیشتر از عوامل کاهش دهنده سفرهای شهری مثل تلفن ء پست ء .....
۱۱) رعایت اصول رانندگی پاک
● کیفیت هوا در داخل ساختمان
وجود هوای کافی و تتازه در محیط مسکن یکی از اصول مهم بهداشتی میباشد و با تنفس اکسیژن اطاق به تدریج مصرف و به همان نسبت غلظت ایندریدکربنیک افزایش پیدا میکند .مواد آلی و بوهای مختلف نامطبوع از پوست بدن دهان و لباس افراد ایجاد میشود .تنفس و تعریق از سطح پوست و تشعشع حرارتی بدن درجه حرارت و درصد رطوبت در اطاق به تدریج افزایش می یابد . هر شخص بالغ در اثر تنفس مقدار ۰/۳۳ لیتر گاز کربنیک در هر دقیقه ایجاد میکند لذا ازدیاد گاز کربنیک و کم شدن اکسیژن در اطاق از ۰/۵ درصد در مدت کوتاهی اثر سوئی بر بدن ندارد و تنها باعث تند شدن مقدار تنفس میگردد . مقدار هوای پاک مورد نیاز هر فرد در دقیقه ۲۸۳ لیتر است و برای اماکت عمومی مانند مدارس کارخانجات و سینما باید سه برابر این مقدار هوا وجود داشته باشد.
▪ ارتباط مسکن با بهداشت عمومی عبارتست از :
۱) بین بیماری سرخک و سیاه سرفه در بین کودکانی که در منازلی با تعداد بیشتر از حد مجاز زندگی میکنند رابطه مستقیم وجود دارد .
۲) ارتباط بین بیماری سل و منازل غیربهداشتی کاملا مشهود است .
۳) بیماری مننژیت ککم خونی و گوارش در مسکن نامناسب بیشتر شایع است .
اکثر مردم از اثرات سندرم ساختمان بیمار نظیر خواب آلودگی سردردهای مکرر تحریک چشم و خستگی آگاه هستند . کلیه علائم پس از ترک ساختمان کاهش یافته و یا از بین میرود . افراد در حضور مجدد به سالنی که قبلا همراه با جمعی در آن بوده اند احساس کهنگی و ماندگی مینمایند . این شرایط معمولا در نتیجه وجود دی اکسید کربن دود سیگار بوهای بدن و دیگر منابع ناشناخته ایجاد میشود .
● خودرو و آلودگی هوا
یکی از نکات مهم در بهبود میزان آلایندگی هوای شهری اصلاح کیفیت سوخت های آن به خصوص سوختهای فسیلی است . بر این اساس خودروی هیبریدی که قادر است با کمک انرژی باتری ها ۸۰ کیلومتر مسیر را بدون تولید هیچ گونه آلودگی طی کند طراحی شده است . این خودرو قادر است با بهره گیری از سیستم برقی در حالی که موتور احتراق داخلی فقط جهت شارژ باتری ها فعال میشود و بعد از شارژ باتری ها خاموش میشود ۵۵۰ کیلومتر را طی کند در حالی که انتشار آلایندگی آن ناچیز است .سوخت این خودرو متان است که موجب حذف آلایندگی بنزین یا دیگر ذرات معلق میشود و آلایندگی دی اکسید کربن را تا ۲۵ درصد کاهش میدهد
نظرات شما عزیزان:
????????: آلایندگی هوا, ,